Tuesday, 19 June 2012

Makanan Tradisional Kaum Cina



MAKANAN TRADISIONAL KAUM CINA




Bagi kaum Cina pula bahan utama dalam masakan mereka ialah bahan soya (tahu, taucu, kicap soya) cendawan, biji bijan dan lain-lain. Biasanya bahan-bahan ini akan diolah bersama rempah seperti biji ketumbar, kayu manis, jintan dan sebagainya. Kebanyakan masakan Cina di negara kita ini, kebanyakan resipinya berasal dari Negeri China, contohnya: yong tau foo, char koay teow, dim sum dan lain-lain. Ramai masyarakat melayu juga gemar makanan seperti ini.

Selain itu, Makanan tradisional kaum Cina yang lain adalah seperti Lok lok atau dikenali dengan sate celup merupakan makanan ringan dari sayuran, daging dan makanan laut. Jiaozi ialah salah satu lagi jenis makanan yang sangat popular bagi orang Cina. Jiaozi diperbuat daripada tepung gandum dan intinya diperbuat dari pelbagai jenis termasuk inti daging, teripang, udang segar dan sebagainya seperti kucai atau sayur-sayuran yang dicampur dengan daging.

Minuman yang biasa diamalkan oleh masyarakat Cina ialah teh Cina dan manisan kegemaran mereka ialah buah-buahan segar dan manisan berasaskan kekacang. Tentu banyak lagi Makanan tradisional kaum Cina yang ada di Malaysia. Di harap anda dapatkan kongsikan bagi tatapan generasi pada masa akan datang.



           

No comments:

Post a Comment

Post a Comment